Share


Back To Categories | Category Odgovori na pitanja vežbača putem e maila

Question Not Solved!

Vežbanje posle porođaja

Jelena:

Zdravo Danijela,

Zamolila bih te za odgovor - nakon koliko vremena bih mogla da pocnem da vezbam i koju vrstu treninga preporucujes, imajuci u vidu sledece podatke:
- porodjena sam carskim rezom pre 40 dana
- ranije nisam skoro nikada vezbala
- dojim bebu
- imam 7kg viska nakon porodjaja

Unapred hvala i nadam se da se vidimo na treningu.

 

Danijela

Pozdrav Jelena,

Posto si se porodila carskim rezom sačekaj prvi pregled posle šest nedelja na kom ćes se konsultovati sa lekarom da li možes  da počneš sa vežbama i koje vrste. Vežbe koje se rade na mojim treninzima pilatesa (jer ti aerobik nikako ne bih preporučila) su malo agresivnije (tj.radim srednji i viši nivo pilatesa), tako da bi na te vežbe mogla da dodješ posle minimum 6 meseci.

Do tada bi mogla (uz konsultaciju sa lekarom) da radis tzv Kegelove vežbe, koje su čak preporučljive za vraćanje međice u prvobitno stanje i nisu naporne.

Sa Kegelovim vežbama se inače može početi u prvim satima nakon prirodnog porođaja. Kegelovim vežbama popravićeš tonus mišića karličnog dna. Izvode se tako što je potrebno izazvati kontrakciju mišića karličnog dna (kao da hoćeš da prekineš mlaz mokraće) i održati je u trajanju od 5-8 sekundi. Nakon desetak sekundi pauze, treba ponoviti kontrakciju. Ovo izvesti u seriji od 5-10 kontrakcija, nekoliko puta u toku dana.
Nakon porođaja, kada su mišići karličnog dna prilično istegnuti, Kegelove vežbe se preporučuju radi vraćanja tonusa mišića i izbegavanja posledica takvog stanja (spad unutrašnjih genitalija ili bešike) koje mogu nastati u kasnijim godinama, kao i popravljanja kvaliteta seksualnog života.

Uz konsultaciju sa ginekologom napravi plan vežbi i način njihovog izvođenja. Uglavnom, te vežbe isključuju bilo kakva skakanja ili gibanja.
Vežbe ne bi trebalo da radiš ako ti je lekar savetovao da ne vežbaš, ako si iscrpljena i ne osećaš se dobro, ako imaš problema sa kičmom (koju ćemo kasnije 'popraviti' na pilatesu :)

....A posle 6 meseci se vidimo u sali :)


Date Asked: Sat-Mar-2011
Username: danijela
Question Hits: 775
| More






Developed By C-Logic
Posete sajtu
130372
DanasDanas30
JučeJuče106
NedeljnoNedeljno379
MesečnoMesečno959
UkupnoUkupno130372
prijatelji
    
Translate
|